Le Réfectoire
Arles
2017

Client : Maja Hoffmann

The Réfectoire, in Arles, is at the heart of the LUMA Foundation, a former industrial manufacturing plant converted to an artistic, environmental and social centre which is laying the foundations for a new future under Maja Hoffman’s direction. In this 9-meter-high warehouse, India Mahdavi has opted for long and diagonally polychrome tables that lead outside, as if to perpetuate the space chromatically. The tables’ solar range of yellows and oranges are dear to the South of France and complement the convivial meals cooked from organic and seasonal produce. ‘Colour exudes from an unconscious and subliminal memory of the lights I perceived and faithfully transposed into space’.

Situé à Arles, au cœur de la Fondation LUMA imaginée par Maja Hoffmann, une friche industrielle reconvertie en un lieu artistique, écologique et social, le Réfectoire trace les lignes de force d'un autre futur. Bio, convivial, avec une cuisine élaborée à partir de produits frais de saison. Dans ce hangar aux neuf mètres de hauteur sous plafond, India Mahdavi a opté pour de longues tables aux diagonales polychromes, menant à l'extérieur, comme pour prolonger l'espace de manière chromatique. Elles sont teintées d'une gamme solaire de jaunes et d'orange chère au Sud. "La couleur émane d’une mémoire inconsciente, subliminale des lumières que j‘ai perçues, et que je retranscris dans un espace".

Photos © Victor & Simon
Le Réfectoire - India Mahdavi
Le Réfectoire - India Mahdavi
Le Réfectoire - India Mahdavi
Le Réfectoire - India Mahdavi